Hemoroidi

Hemoroidi su bolna i neugodna tegoba, s kojom se barem jednom u životu suoči većina ljudi, ali uglavnom nije opasna. Mnogi ne dobiju adekvatno liječenje, jer neki ne prepoznaju simptome ili se boje posjetiti liječnika zato što im je neugodno ili se boje bolnih pregleda anoskopom, proktoskopom itd.

Hemoroidi su uglavnom mala i normalna anatomska struktura na zidu stražnjeg dijela debelog crijeva. Svi ih imamo. Pod normalnim okolnostima hemoroidi su uključeni u kontrolu stolice i plinova. Do problema s hemoroidima dolazi kada se zbog različitih razloga povećaju. Pojavljuju se podjednako kod muškaraca i žena. Kod žena je veća vjerojatnost da će se pojaviti za vrijeme trudnoće ili nakon porođaja.

Povećani Hemoroidi su bolest ubrzanog i stresnog načina života. Nasljeđe, prehrambene navike i moderni način života (brz, nezdrav način življenja i nepravilna prehrana bazirana na prerađevinama s visokim sadržajem šećera, soli i alkohola) dovode do pojave hemoroida, procijenjeno je da je 50% ljudi u srednjoj i starijoj dobi imaju povremene ili česte probleme s hemoroidima. Prema posljednjim anketama, sve su češći i među osobama mlađe životne dobi.

Glavni uzroci problema s hemoroidima:


Imate li bilo koji od simptoma?

Teškoće prilikom pražnjenja crijevaSvrab, neugodan osjećaj u predjelu anusa
Grčevito kašljanjeOsjećaj pečenja u anusu
Zadržavanje stoliceBol u predjelu anusa
Dizanje teškog teretaSvježa krv koja se pojavljuje prilikom pražnjenja crijeva
Kronični zatvor ili proljevBolna kvržica u predjelu anusa
Puno sjedenjaRijetka stolica
Premalo kretanjaBol prilikom sjedenja
Nezdrava prehrana i hrana s malo vlakanaBol prilikom pražnjenja crijeva
Trudnoća
Bolest jetre
Neuredan način života
Stres

Osjećaj da pražnjenje crijeva nije potpuno (zbog čega ponovno odlazimo vršiti nuždu pri čemu se napinjemo)
Prolaps hemoroida kroz anus (prepoznaje se kao izbočina na zadnjem dijelu anusa)
Svježa, svjetlo crvena krv, koju lako primjetimo na toalet papiruUnutarnji hemoroidi uglavnom nisu bolni, a na njih upozorava svježa, svjetlo crvena krv na toaletnom papiru, u WC školjci ili u stolici. Lako se mogu povećati i proviriti kroz analni otvor. U najtežim slučajevima kada se hemoroidi ne mogu vratiti u anus, može doći do pojave krvnih ugrušaka i jakih bolova.

•Vanjski hemoroidi nalaze se ispod kože na vanjskoj strani anusa. Budući da je anus ispremrežen s puno živaca to je razlog osjetljivost na bol, svrbež i podložnost krvarenju te čestim upalama. Vanjski hemoroidi se lako nadraže i u njima se stvori krvni ugrušak zbog čega nastane bolna kvržica, koja se naziva tromboza ili vanjski hemoroid. 

Stupnjevi


Preventiva


Čim prije uočimo hemoroide i počnemo ih liječiti, to je veća uspješnost tretmana. U većini slučajeva, uspjeh se postiže s jedinstvenom formulom HemoSens, koja se sastoji od HemoSens kreme i HemoSens kapsula. S formulom se lako sprječava daljnji razvoj hemoroida, smanjuju se simptomi ili u potpunosti nestaju. Uspješnom oporavku značajno doprinosi zdrav način života, zdrava prehrana bogata vlaknima, više kretanja i unos veće količine vode. 

  • Potrebno je piti velike količine vode: Voda omekšava stolicu. Odrasla osoba treba popiti    od 1,5 do 2 litre vode dnevno. Potrebno je izbjegavati pića s diuretičkim učinkom kao što su kava i alkohol. Treba jesti hranu bogatu vlaknima: Prehrana je ključna za smanjenje simptoma uzrokovanih povećanim hemoroidima. Većina vlakana može se osigurati unosom svježeg voća i povrća, mahunarki i proizvoda od cjelovitih žitarica.
  • Redovito pražnjenje i uravnotežena probava: Potrebno je uspostaviti redovitu probavu. Ne smije se odgađati pražnjenje crijeva, jer svako zadržavanje stolice, kasnije otežava probavu. 
  • Izbjegavajte naprezanje prilikom vršenja nužde.
  • Izbjegavajte upotrebu obojenog i parfumiranog toalet papira.
  • Upotrebljavajte neutralni sapun.
  • Redovito vježbajte.
  • Prilikom dugotrajnog sjedenja, povremeno ustanite i prošetajte. 
Sva prava pridržana © 2012 - 2024
Izradio: MMVisual